Blød bund under vej ved Eskelunden

Eskelunden

I udkanten af Aarhus er man ved at etablere et nyt natur og eventområde, som kan benyttes af familier på skovtur, motionister, hundeluftere og uddannelsesinstitutioner. Derudover kommer området til at indeholde en koncertplads, hvor bl.a. festivallen NorthSide fremover skal afholdes.

Eskelunden, som området hedder, er på over 500.000 kvm. og der bliver plads til 40.000 koncertgæster. Der er kun få parkeringspladser ved selve pladsen, og derfor er der blevet lavet et busspor, som shuttlebusser kan benytte ved større arrangementer. 

Eskelunden ligger på blød bund

Området ligger på et gammelt moseområde med dynd og blød bund. Der var derfor ingen tvivl om, at der skulle gøres noget ved den bløde bund, inden bussporet skulle anlægges, og Leca® letklinker var foreskrevet i udbudsmaterialet. Lige ved siden af kunne man se et tydeligt bevis på, hvad der ville ske, hvis man ikke lastkompenserede den bløde jord, idet Åhavevej i mange år været plaget af sætningsskader. Disse skader skulle udbedres i samme ombæring, og derfor kunne man i en periode se et stort hul midt i den trafikkerede Åhavevej – få hundrede meter før den bliver til Aarhus Syd Motorvejen.

Formand Torben Toftager fra Dan Jord A/S fortæller, at strækningen til busslusen var 170 meter lang, og det var ikke muligt at køre langs udgravningen, så Leca® letklinkerne måtte tippes ned i den ene ende.

”Det blev tippet direkte ned i hullet, og så kunne vi skubbe det ud med gummigeden, det var ikke nødvendigt med en dozer. Det var meget nemt at arbejde med. Det bliver hurtigt hårdt, så man kan køre på det. Det er ligesom, der dannes en skal.”

Positiv overrasket over materialet

Torben fortæller videre, at letklinkerne blev udlagt i 70-170 cm tykkelse og det hele er pakket ind i fiberdug, så det ikke bliver blandet med den omkringliggende jord. Han har ikke tidligere arbejdet med Leca® letklinker, og han blev positiv overrasket over, hvor let det var at arbejde med: ”Det var nemt, rigtig let at arbejde med. Det kørte bare.” 

Koncertpladsen skal efter planen stå sin første store prøve, når NorthSide-festivallen - forhåbentlig - rykker ind i sommeren 2021. 

FAKTA


Bygherre:
Aarhus Kommune

 

Rådgiver:
Rambøll A/S

 

Hovedentreprise:
Dan Jord A/S

 

Leca® produkt:
Leca® 10-20

Please register your details first

Areas of interest