Boliger ned til Gudenåen

Rye mølle

Ved Rye Mølle er der i øjeblikket ved at blive bygget 20 lejligheder helt ned til vandet. De 20 lejligheder bliver fordelt på 4 blokke, og 2 af disse skal på grund af den vandnære beliggenhed og bløde undergrund pælefunderes.

For at komme til med rammemaskinen helt nede ved vandet er der blevet lastkompenseret. Til det valgte totalentreprenør A. Enggaard A/S at bruge Leca® letfyld. På grund af den lave vægt kan man nøjes med at erstatte et forholdsvist tyndt lag jord med et tykkere lag Leca® letfyld.

Efter ramme-arbejdet blev oversiden af Leca® laget finafrettet og højdejusteret på ny og herefter blev det anvendt som støbeunderlag for de pladsstøbte og lastfordelende betonbjælker. Bjælker der har til formål at lede bygningens laster til toppen af de nedrammede og bærende pæle.

"Det er første gang jeg er med til at anvende Leca® letklinker som grundforstærkning og det har været en god løsning," fortæller Kenneth Hvilsom, formand ved A. Enggaard A/S og fortsætter: "Leca® letfyld bliver hårdt, når det bliver komprimeret, så vi kan nemt køre på det med de store maskiner." 

"Vi vil helt sikkert tænke Leca® letklinker ind i andre projekter fremover. Vi har fx et anlægsprojekt med nogle rør, der skal lægges ned i Limfjorden, og der kan jeg sagtens se Leca® letklinker blive brugt." 

Om samarbejdet med Leca Danmark og chaufførerne fortæller Kenneth Hvilsom, at det har fungeret rigtig godt. "Vi fik letfyldet leveret, når vi havde behov for det."

Der måtte dog flere læs til end forventet, da letfyld er tungere end fx Leca® 10-20, og der kunne derfor kun være ca. 60 m³ pr. læs mod normalt op til 100 m³. Det tog lidt længere tid, men det var ikke noget der havde betydning for tidsplanen. 

FAKTA


Bygherre: 
A. Enggaard A/S 

Arkitekt: 
Schmidt, Hammer og Lassen

Totalentreprenør: 
Vestergaard Konstruktion

Leca® produkt: 
950 m³ Leca® letfyld

Leca® løsning: 
Lastkompensation

Please register your details first

Areas of interest