27/02/2021
logo

Leca® letklinker som lastkompensation i Gyngemosen

I Gyngemosen, Søborg, blev Leca® 10-20 coated anvendt som lastkompensation for at stabilisere undergrunden under to boligblokke på hver syv etager.


Som navnet på beliggenheden 'Gyngemosen' antyder, var jordbundsforholdene ikke ideelle, da Sjælsø Danmark A/S i 2011 skulle i gang med at bygge to nye boligblokke på syv etager i den tidligere TV-by. Derfor blev en løsning med lastkompensering og pladefundering etableret.

Lastkompensation

Undergrunden var meget blød, derfor valgte totalentreprenøren, V8 Construction A/S, en enkel og økonomisk løsning på funderingen af boligblokkene ved at placere et lag Leca® letklinker på 40 cm som lastkompensation og efterfølgende lade underentreprenøren, Arcon A/S, udstøbe en gulvplade i den udgravede kælder og placere den direkte oven på uden yderligere fundering.

For at få en jævn trykfordeling på laget af Leca® letklinker blev den svært armerede betonplade udført med en tykkelse på 50 cm. 

Isoleringsmateriale

Ved at vælge Leca® 10-20 coated som isolerende og kapillarbrydende lag får man et af de stiveste isoleringsmaterialer på markedet (E-modul 7400 kN/m2) til at modstå det tryk, som et syv etagers hus giver. Leca® letklinkerne giver også med deres åbne struktur mulighed for at virke som suglag i forbindelse med radonsikring.

FAKTA

År: 2011
Bygherre: Sjælsø Danmark A/S
Totalentreprenør: V8 Construktion A/S
Rådgivende ingeniør: Moe & Brødsgaard A/S
Underentreprenør: Arcon Entreprise A/S
Leca® produkter: Leca® 10-20 coated
Leca® løsning: Geoteknik