Bæredygtige løsninger: Nyt liv til brugte byggematerialerLeca genanvendelse

Dagens miljøudfordringer kræver en bæredygtig tankegang angående byggematerialer. Det er blevet mere attraktivt med naturlige produkter med en cirkulær livscyklus, som kan genanvendes igen og igen. Leca International har gjort denne bæredygtige tilgang til byggematerialer til et nøglefokusområde, og vi kan allerede nu fremvise konkrete eksempler på, hvordan den cirkulære livscyklus for vores produkter er integreret i store byggeprojekter. 

Klimaforandringer og befolkningstilvækst er faktorer, som sætter vores planet – mere specifikt vores naturlige ressourcer – under pres. Dette har i høj grad påvirket byggesektoren, som i tidens løb på mange måder har været afhængig af naturens ressourcer. I løbet af de seneste år er byggesektoren blevet reguleret for at mindske den miljømæssige påvirkning fra infrastruktur og bygninger. Der har i den forbindelse været stort fokus på brugen af miljøvenlige materialer.

Voksende interesse for bæredygtige løsninger

Leca har påbegyndt en rejse, hvor målet er at give byggematerialerne nyt liv ved at genanvende dem igen og igen.

“I Leca fokuserer vi meget på vores naturlige produkters livscyklus, især med hensyn til genanvendelse. Vi bestræber os hele tiden på at forbedre og forny vores løsninger. Kort sagt: Vi vil gerne levere det bedste, mest bæredygtige produkt inden for vores kategori,” siger Kim Rosenbom, Marketing- og innovationsdirektør i Leca International.

Han forklarer, at Lecas cirkulære tilgang til virksomhedens produkter giver materialer med positive miljømæssige ‘bivirkninger’, herunder ressourceeffektivitet og en bæredygtig lang levetid, hvilket der er stort behov for.

“Vi ser en voksende interesse for bæredygtige produkter og løsninger – fra projekterende, entreprenører og myndigheder. I Danmark er SPIR-projektet netop gået i gang. SPIR står for ’Sustainable Production & Innovative Recycling’. Med dette projekt erstatter vi kul som energikilde for at nedbringe vores CO2-udledning med mere end 50 %,” fortæller Kim Rosenbom og understreger:
“Det er vigtigt for os at bevare det stærke fokus på at optimere ressourcerne og effektiviteten. Derfor er vi altid på udkig efter forretningspartnere, som sammen med os vil finde bæredygtige, miljøvenlige løsninger”.  

Genanvendelse eller retur til fabrikken

Selv om miljø og bæredygtighed nok ikke var det primære fokus, dengang Leca International blev grundlagt for 75 år siden, har Leca® letklinker altid været et miljøvenligt, bæredygtigt materiale på grund af lerets naturlige oprindelse. Det er desuden let at udgrave eller “støvsuge” Leca® letklinkerne op fra byggepladsen og genbruge dem i nye anvendelser.

“Da man fx skulle genopføre en vejtilslutning i Göteborg i sommeren 2017, blev cirka 500 m3 Leca® letklinker gravet op og genanvendt til byggeriet af den nye vej,” siger Kim Rosenbom og forklarer, hvordan man kan genanvende Leca® letklinker ved simpelthen at forarbejde/“rense” letklinkerne og fremstille “nye” Leca® letklinker af brugt materiale. 

“Hvis man kan returnere ‘brugte’ Leca® letklinker til fabrikken, bliver behovet for ubehandlet materiale til fremstilling af nye produkter mindre,” siger Kim Rosenbom. Så udover de oplagte miljømæssige fordele er der også økonomiske fordele ved at genanvende Leca® letklinker.

Miljøet kommer før økonomien
“Genanvendelse er bestemt ikke omkostningsfri, da materialet skal håndteres, transporters og behandles, men vi skal se på den samlede værdikæde: Hvor meget vil det koste for kunden at deponere eller på anden måde bortskaffe ‘affaldsmaterialet’?” slutter Kim Rosenbom af.

Se eksempler på genanvendelse af Leca® her.