Kunst møder ingeniørkunst

Leca® letklinker spillede en vigtig rolle, da Skuespilhuset blev bygget på havnefronten midt i København.Skuespilhuset København

Udfordringer kan være komplicerede, men det er løsninger sjældent. Da Skuespilhuset i København blev bygget, var en af udfordringerne at dræne vandet. Den kubistisk inspirerede bygning rummer bl.a. tre scener, back stage faciliteter, restaurant og kontorlokaler. Den er designet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, og det meste af bygningen befinder sig faktisk under vandspejlet. At bygge så tæt på vandet vil altid betyde, at en vis mængde vand siver ind. Men det behøver ikke være et problem.

 

Løsningen

Kældergulvet i Skuespilhuset består af to betonvægge. Og den centrale opgave var at dræne det vand, der sev igennem den første væg og dermed holde den næste mur tør. Leca® 10-20 var med sin lette vægt og store styrke det oplagte valg og blev brugt som indlægsdræn mellem de to vægge. Og mens det overskydende vand blev ledt væk, betød løsningen samtidig, at komforten i huset voksede og varmeregningen faldt pga. letklinkernes varmeisolerende evner. Ikke helt uvæsentligt, især når man bor i Norden.

 

Nemt at arbejde med

En anden væsentlig grund til at vælge Leca® letklinker var den yderst fleksible måde at placere dem på. De blev nemlig ‘blæst’ på plads (en kubikmeter tager ca. et minut). Det betød, at en lastbil kunne holde op til 60 meter væk og levere de små kugler gennem en slange. Nemt at arbejde med og samtidig tidsbesparende for alle involverede parter. I dag nyder både skuespillere og gæster de moderne rammer, og både Shakespeare, Beckett og Strindberg er fulgt med ind i en bygning, der tegner fremtiden.